Referat från verksamheterna 2003

 

Fagning av änget St. Mörby 2003-05-01

Fagningen skulle enligt programmet ske 1 maj, men vädret var dåligt med duggregn så det gick inte att slutföra den dagen. Måndagskvällen efter 1 maj var det bättre väder så då samlades ett 15-tal personer på nytt och fagningen genomfördes utan problem. Hembygdsföreningen bjöd på varm korv och dryck vid båda tillfällena.Gökafton 2003-05-25

Samling till avfärd för att höra på göken i något änge skedde vid Lokrume kyrka 19:00.
Kommittén hade valt änget vid St. Mörby som mål, och där var det underbart vackert med änget fullt av blommande gullvivor. Det var en av de varmaste dagarna hittills och aftonen var
ljum och skön. Det var 16 personer som samlats, kubbspelen togs fram och det spelades kubb på två gäng en stund. Därefter bars ett långbord fram och den medhavda kaffekorgen avnjöts.
Det var en trevlig afton med gemytlig samvaro. Hemfärden skedde vid solnedgången och himlen flammade röd över Mörby myr.Utflykt

Studiecirkeln i hembygdsforskning gjorde sin traditionsenliga utflykt den 4 juni 2003. Det var 15 personer som i 4 bilar styrde kosan mot Gothem.
Där besöktes det nya hembygdsmuseet i  prästgårdsladugården som Gothems hembygdsförening med god hjälp av pensionärsföreningen Blåelden restaurerat. I halva nedre delen hade det byggts boulebanor och resterande av ladugården hade blivit museum.
Det var en diger samling redskap och föremål som fanns där och allt förevisades av Lennart Andersson som även kunde historien bakom de flesta föremålen, och därmed gjorde besöket extra intressant. Därefter styrdes mot Kyrkbingegrunn där orkidéerna Adam och Eva beskådades och den medhavda kaffekorgen avnjöts. Lennart Andersson omtalade att han själv hade ett nybyggt bulhus där han samlat massor med föremål i eget intresse, och om intresse fanns var vi välkomna att på tillbakavägen åka förbi och beskåda även detta. Detta tackades ja till och även detta lilla museum var mycket sevärt.
Tiden rinner fort när mycket intressant finns att beskåda och mat var beställt vid restaurang Grannen i Lärbro till 13:30, och dit hade det nu blivit dags för avfärd.
Efter måltiden gjordes besök i Lärbro kyrka.
När andra världskriget upphörde 1945 frigavs de personer som var fångar i nazisternas förintelseläger och en del av dessa hamnade på krigssjukhuset i Lärbro Många var dock så utmärglade att de inte kunde räddas utan avled och 44 personer, i huvudsak från Polen, fick sin gravplats på kyrkogården i Lärbro.
Därefter gick färden vidare förbi Kappelshamnsviken och förbi de vidlyftiga kalkstensbrytningarna intill vägen mellan Storungs och Hellvi. Takstens gård i Lärbro besöktes och därefter kördes vidare  till Barläst där eftermiddagskaffe intogs.
Förutom kalkframställning fanns vid Barläst även ett varv där man tillverkade de skepp som fraktade iväg kalken. Kvar från den tiden finns den stora baskistan där plankorna till båtarna värmdes för att kunna böjas. 
Det hade nu blivit dags för hemfärd och alla var överens om att det hade varit trevlig dag.    Trivselkväll i Lokrume

Trivselkvällen som hembygdsföreningen arrangerade fredagen 18 juli vid sojdesplatsen blev en lyckad kväll med upp mot 100 besökande.
Kvällen började kl. 19:00 med musik av Egon Lindström och Sune Lindkvist.
Bygdens folk strömmade till och efter välkomsttal av hembygdsföreningens Ordf. Bengt Lidström, tog basen för  sojdekommitten, Jens Pettersson, över och från sin upphöjda plats på en stubbe förklarade han vilket jobb som låg bakom en sojdesbränning. Allra först måste stubbar brytas upp för att sedan huggas upp till lagom stora bitar för att kunna packas tätt i ärlan.
Sojdeskommittén tillsammans med några till hade under försommaren tillverkat en gammaldags stummelbrytare och nu var det dags att demonstrera den.
Gubbarna som tillverkat stummelbrytaren bar fram den över en gammal stubbe intill ärlan, grävde fram några rotben och anslöt brytaren. Det tog inte lång stund så var stubben uppbruten och marken jämnad.
Hembygdsföreningen bjöd på kaffe med dopp, grillad korv med tillbehör och dryck, som avnjöts vid långborden, allt under det att musiken underhöll, och den nedgående solen silades mellan trädstammarna i den ljumma sommarkvällen.
 


Cykelutflykt 2003-07-20

Efter samlingen vid kyrkan 18:30 cyklades till Annas änge vid Björnungs. Där hade kommittén ordnat en tipspromenad med kluriga frågor som hade anknytning till änget och Lokrume.  Kommittén hade även ställt upp långbord och förberett för korvgrillning, så efter promenaden runt det nyrestaurerade och fyra tunnland stora änget bjöds till bords och det serverades korv och dryck.  Prisutdelning förrättades och det var ingen som svarat rätt på alla 12 frågorna. Vinnaren hade 11 rätt och sen var det tre med 10 rätt och de fick som särskiljning uppgiften att gissa avståndet mellan två träd och sen tala om hur många alnar det var. Cirka 40 sockenbor hade hörsammat denna cykelutflykt och det blev en skön afton med trevlig samvaro och innan hemfärden tackades kommittén med ett fyrfaldigt leve.


Slåtter 2003-07-26

Slåttern av änget vid St. Mörby genomfördes 26 juli som planerat. Vädret var dock inte det bästa och lagom slåttern var klar och det var dags för korvgrillning började det regna. Som tur var gick det att sätta upp middagsborden i ladan.


Friluftsgudstjänst

I början på augusti hölls en friluftsgudstjänst vid sojdesplatsen vid Haltarve varvid hembygdsföreningen bjöd på kyrkkaffe. Det var en dag med sol och vackert väder, och de uppställda långborden var fullsatta.

 

Sidans början                             Tillbaka                            Startsidan