image002

   

Referat från verksamheterna 2015


Ängestädning

Vid några tillfällen hösten 2015 samlades några från ängskommittén och styrelsen för att städa upp och föryngra hassel i änget Stora Mörby.

Nedan en bild när torrgrenar och riset brännes.

 

20151123_105426_2.jpg

 

 


Stummlar

 

Sojdeskommittén samlades tisdagen 27 0ktober för att leta upp och bryta stummlar till kommande sojdesbränning. Sojdesbasen hade kallat till samling kl. 0900 i skogsbrynet öster om Tomase gård vid vedupplagsplatsen där. Därifrån följde vi Pilgrimsleden mot Hejnum tills där den löper genom Lauks skogsägor. Där fanns det ca 30 år gamla tallstubbar från tidigare plockhuggningar, perfekta att framställa trätjära ur.

Nedan några bilder.

 

korvpaus.jpg

Korvpaus efter ett lass uppbrutna stummlar. Efter pausen bröts ett lass till.

 

samlingsplatsen.jpg

Tillbaka på samlingsplatsen, nöjda med dagen.

 


Bussutflykt

Söndagen 6 september var det dags för den traditionsenliga bussutflykten tillsammans med Fole. Turen startade 0900 från Lokrume kyrka, fortsatte sen till Krampbro affären där Foleborna steg på. Färden gick sedan på småvägar över till Västergarn där vi passerade Smaklösas museum på vår väg ner till Klintehamn. Där på ICA-parkeringen hämtades upp en lokal guide som lotsade oss till Wärsändegården.  Där intogs den medhavda kaffekorgen under det att vi fick information av Klinte hembygdsförening om Klinte, Wärsändegården och

skjutssystemet med lokala lånehästar m.m.

Därefter guidades vi runt på småvägarna i Klinte för att slutligen besöka det Donnerska huset som nu fungerar som bibliotek i Klintehamn. Huset fungerar också som museum från Donners-tiden, och vi beundrade de vackra trägolven, kakelugnarna och väggmålningarna. Se några bilder nedan. Lunch intog vi på Hamnrestaurangen och sedan fortsatte färden till Dalhem för en färd tur o retur Roma med tåg. Efter vi hämtat biljetterna steg vi på tåget och tuffade till Thule station där vi steg av tåget och av konduktören fick en utförlig information om järnvägens tillkomst på Gotland, uppgång och fall kopplat till sockerbetstransport, samt museiverksamheten nu. Färden fotsatte sedan till Roma där vi gjorde avsittning, beundrade stationshuset som en gång stått vid österport i Visby samt bevittnade när loket växlades över till andra ändan av tågsättet.

På returfärden gjordes stopp vid Tomte där fick vi mera information om järnvägen och även om den stora 1000-åriga, ihåliga men ännu levande, eken som finns där. Klicka här för länk till Föreningen Gotlandstågets hemsida

Tillbaka i Dalhem var det otendag beställt på Järnvägskaféet och efter det återstod endast hemfärd på mindre vägar efter en informationsrik och mycket trevlig utflykt.

Se några bilder nedan.

 

IMG_2024_2.jpg  IMG_2022_2.jpg

Klukuti och information vid Värsände kulturgård.

 

IMG_2031_2.jpg

Guidning i Donnerska huset

 

IMG_2034_2.jpg

En av de vackra kakelugnarna i Donnerska huset.

 

IMG_2050_2.jpg

Roma station

 

IMG_2048_2.jpg

Interiör i vagn från Fole mekaniska verkstad.

 

IMG_2062_2.jpg 

Stoppet vid Tomte. Konduktören informerar om järnvägen och den stora tomte-eken.

Bilden tagen från inuti eken.

 

 


Cykelutflykt

Söndagen 16 augusti arrangerades en cykeltur till trakterna vid Lauks i Lokrume. Efter samling vid kyrkan kl.1800 cyklades mot Lauks där Hasse Gardell mötte vid och visade vägen. Vi cyklade förbi svartkrutsskyttebanan på den gamla väg som som förr gick ända till Tingstäde. Vi cyklade ända fram till myrkanten mot Tingstäde där det var fri sikt över fälten ut till väg 148.

Där hade Hasse grusat upp sista biten av vägen och döpt den till ”Runes kveia”. Därifrån cyklades samma väg tillbaka och till Hasses bostad. Där håller han på att bygga ett garage i gammal stil, ett bulhus med spåntak. Hasse visade oss tekniken med detta samt hur han impregnerar takspånen med en blandning av trätjära och linolja. Där vid väggen av bulhuset avnjöts medhavda kaffekorgen och Hasse visade på en gammal karta hur vi hade cyklat.

Nedan några bilder från cykelturen.

 

20150816_182854_2.jpg

Stoppet vid ”Runes kveia

 

20150816_185041_2.jpg

Kaffepaus vid Hasses bulhusbygge.

 


Kyrk-kaffe

 

Efter Gudstjänsten i Lokrume kyrka söndagen 9 augusti bjöd Lokrume hembygdsförening på kyrkkaffe. Det var en solig och varm sommardag och borden var dukade i skuggan under träden vid rastplatsen väster om kyrkan.

Nedan en bild från den mycket trevliga samvaron.

 

kyrkkaffe_2.jpg

 


Trivselkvällen

Hembygdsföreningens trivselkväll arrangeras enligt tradition udda år på fredagen i ”fruntimmersveckan”. Jämna år tänds det sojde på denna fredag. I år fred. 24/7 var det trivselkväll.

Det var en skön sommarkväll, solnedgången förgyllde sodjesplatsen och det var så vindstilla att röken från grillen steg rakt upp längs de höga lärkträden som inramar det lilla bulhuset på platsen. Ca. 60 besökare gick tipspromenad, och njöt sedan av Charolaisburgarna och den sköna sång och musik som STRÄNG TAGET bjöd på.

 

Här nedan några bilder från kvällen.

IMG_1982_2.jpg

 Tipspromenad.

 

IMG_1985_22.jpg

Mingel.

 

kaffebord7.jpg 

Kaffeborden.

 

IMG_1984_22.jpg

STRÄNG TAGET.

 


Slåtter

Slåttern av änget klarades av programenligt den 18 juli. Återstår att bryta bort några gamla björkstubbar för att göra änget vackrare.

Nedan en bild på manskapet som genomförde slåttern.

slatter.jpg

 

IMG_1997_2.jpg

Ett hörn av det nyslagna änget.

 


Fagning

Några från kommittén samlades programenligt den 23 april kl 1800 för att faga hembygdsföreningens änge vid Stora Mörby. Det var dock inte möjligt att bli klara på en kväll med så några som fyra personer, så det beslöts att resterande löv skulle tas om hand lördagen 25 april kl. 0900.

Det blev fem lass med kvistar och löv.

 

Här en bild från lördagens övningar.

IMG_1832_2.jpg

 


Sidans början                             Tillbaka                            Startsidan