image002

   

Referat från verksamheterna 2014

 


Medeltidshuset Lauks

 

IMG_1607_2.jpg

 

Med antikvarisk medverkan har mellanvåningen på föreningens medeltidshus nu restaurerats till i stort sett samma skick som när den var nybyggd på 1300-talet.

Nytt plankgolv, nyputsade kalkstensväggar och lucköppningar. Återstår att bygga utvändig trappa upp till mellanvåningen samt svalgång mellan dörrarna. Arbetet har bedrivits ideellt som studiecirkel i byggnadsvård. Material och antikvarisk medverkan har bekostats med hjälp av bidrag för kulturmiljöer.

 


Bussutflykt

Söndagen 31 augusti åkte Fole och Lokrume hembygdsföreningar på en gemensam bussutflykt till södra delen av Gotland. Första stoppet var planerat till Dalhemståget där vi skulle få information om verksamheten där, samt dricka den medhavda kaffekorgen. Det blev bättre än någon kunnat tro eftersom den dagen gick tåget premiärtur till Romakloster. Efter den utförliga informationen om Gotlands järnvägar och Dalhems järnvägsmuseums tillkomst gjordes uppsittning i bussen för avfärd till järnvägsstationen vid Thule. Där gjordes avsittning och ånglokets ankomst med fullsatta vagnar bevittnades på perrongen. Mat var beställt vid den nya restaurangen i Herrvik och efter tågupplevelserna gick färden raka spåret dit. Mätta och belåtna efter restaurangbesöket gick färden vidare till Hemse och en guidad rundtur i samhället. Efter denna mycket intressanta rundtur var det dags för otendag som var beställt att inmundigas i bulhuset i Högbyäng och samtidigt fick vi en information om Hemse hembygdsförenings arbete och lite Hemsehistoria.

Här nedan några bilder från den mycket trevliga dagen som dessutom hade vackert väder.

 

tur1.jpgtur2.jpgtur3.jpgtur4.jpgtur5.jpg

 


Kyrkkaffe

Söndagen 24 augusti efter Gudstjänsten i Lokrume Sockenkyrka bjöd Lokrume Hembygdsförening på kaffe. Bord hade dukats i utrymmet under läktaren och där bjöds kyrkobesökarna på smörgås och kaffe.

Här nedan en bild från den trevliga samvaron.

 

kyrkkaffe2014.jpg

 


Cykelutflykt.

Söndagen 17 augusti gick föreningens cykelutflykt av stapeln. Efter samlingen 1800 vid kyrkan i Lokrume cyklades salmbärskvian till platsen där Bohle gård hade legat. Gården låg öde redan på 1600-talet men spår finns ännu kvar i änget intill salmbärskvian mellan Grausne och Stora Hammars. Peter visade kartor och berättade om hur det troligen kunde ha sett ut. Stensträngar, spår av en väg, spår av husgrunder, åkergränser och en gammal igenfylld stensatt brunn fanns att betitta. För intresserade finns det att läsa om Bohle i 2002 års utgåva av Lokrume Sockenbok på sidorna 160-162.

Efter detta cyklades till Lauks änge och platsen där det lär ha funnits en Stavgard. Mest synlig är en husgrund 40x18 meter. Där mitt i husgrunden hade kommittén satt upp ett långbord där vi intog den medhavda kaffekorgen. Peter berättade om tiden för dessa husgrunder, ”kämpgravar” som var rester av bostäderna här för snart 2000 år sedan.

Trots det ostadiga vädret med en regnskur innan start och sedan då och då lite duggregn kunde årets cykeltur genomföras och efter kaffet cyklade de 10-talet deltagande över Stenby tillbaka till kyrkan och vidare hem, förhoppningsvis nöjda och glada.

 


Sojdesbränning

Fredagen 25 juli var det sojdeständning vid Haltarve i Lokrume. Det var en lyckad kväll även denna gång och som tangerade tidigare publikrekordet på 250 besökare. 35 Hallänningar på Gotlandsbesök fick också de uppleva en Gotländsk sojdesbränning. Musikgruppen MER ELLER MINDRE underhöll hela kvällen, denna gång med mer, eftersom de kommit dussinet fullt med sina instrument.

Efter Ordföranden Erland Stenström hälsat välkommen höll Jens Petterson sitt sedvanliga humoristiska introduktionsanförande inför tändningen. Sojdesgubben denna gång, Mats Lindberg, utförde sedan nödvändiga ritualer för att bränningen skulle bli lyckad och beordrade därefter sina 8 drängar att tända sojdet.

 

Här nedan några bilder.

 

sojdedags.jpg

Två dagar till tändningen.

 

IMG_1236_2.jpg

Tändning.

 

merellermindre_2.jpg

Musikgruppen Mer eller Mindre underhåller.

 

publik.jpg

Bildmontage av publiken.

 

thecrew2014.jpg

The crew before take off.


Slåtter

Lördagen 19 juli slutfördes slåttern av änget vid Stora Mörby.  Ängskommittén och styrelsen fick god hjälp av en på Gotland cykelturistande person från Västerås. Här en gruppbild på deltagarna.

 

IMG_1185_2.jpg

 


 Fagning

 

Lokrume hembygdsförening har fagat änget vid Stora Mörby. Kommittén samlades som planerat torsdagen 24 april kl. 1800. Eftersom inga övriga kom så klarades inte av att räfsa hela änget på en kväll. Det beslöts fortsätta fagningen måndagen 28 april kl. 1800 med att räfsa resterande och köra bort lövhögarna.

 

Här är några bilder från de båda tillfällena.

 

IMG_1083_2.jpgIMG_1084_2.jpgIMG_1097_2.jpgIMG_10872.jpg

 


Sidans början                             Tillbaka                            Startsidan