image002

   

Referat från verksamheterna 2011


 Insamling av stubbar till nästa sojde.

stumbelbrytning.jpg

 

På ”Stumbeldagen” passade sojdeskommitten och några andra intresserade av sojdesbränning på att dra till skogs och samla in stubbar till nästa sojde.

Det var andra gången i år och föreningen har nu tre lass obehandlade stubbar som ligger på tork för att senare sågas upp och klyvas i passande stora bitar samt rensas från jord och ytved (smaites).

        


Bussutflykt tillsammans med Fohle hembygdsförening.

utflykt6

Fole och Lokrume hembygdsföreningar åkte den 4 september på en gemensam utflykt med Lindbergs buss. Turen gick först de vackra vägarna över Hejnum, Tingstäde, Hangvar, Kappelshamn till Lärbro. Ett stopp gjordes vid Gullauser i Hangvar som  Peter Graham köpte 1855. Där byggde han en stor villa som kallades Grahamstown, där sönerna sedan bodde. Ett tiotal gotlandsgårdar med skogar inköptes och  en ångsåg byggdes vid Gullauser. Det blev ytterligare sju ångsågar i de socknar bröderna bedrev verksamhet. 1870 dog Peter Graham och 1878 upphörde Bröderna Grahams verksamhet på Gotland.

Väl framme i Lärbro besöktes först Kyrkogården och krigsgravarna. Vi tittade även in i kyrkan och prästänget intill med Svante Pettersson minnesplats. Texten till ”Gotländsk Sommarnatt” delades ut och alla sjöng tillsammans. Därefter drack vi kluckuti i församlingshemmet. Tid var bokad till Sjukhusmuseumet och eftersom det var en kvart kvar togs vägen förbi Hångers källa. Spontant sjöngs där ”Den blomstertid nu kommer” av några som hade samlats runt källan.

Nu var det dags för besöket i det museum Lärbro hembygdsförening tillsammans med Grannen AB inrättat i det gamla krigsjukhuset som byggdes mellan 1939 och 1941. Sjukhuset omhändertog inte bara militärer utan fungerade även som civil vårdcentral. Där hade även Baltiska flyktingar och kapitulerande tyska soldater vårdats liksom fångar som befriats från Belsen och Auschwitz vid krigsslutet 1945. Sammanlagt hade 500 överlevande koncentrationslägerfångar vårdats i Lärbro. En film visades med intervjuer av personer som bemannat sjukhuset på den tiden, varvat med bilder på både personal och patienter. En del lägerfångar vägde endast trettio kilo när de anlände. Det var med en klump i halsen man sedan tittade runt i museet.

Besöket i Lärbro tog ett par timmar så nu var det dags för lunch. Vi bordade utflyktsbussen och fortsatte färden till Klints Krog vid Slite Golfbana där lunch var beställd. Krogen är ganska nyöppnad och byggd med utsikt över flera av golfbanans greener och utslagsplatser. Mycket trevligt lunchbesök.

Därefter gick bussturen till Gotlands försvarsmuseum i Tingstäde. Där fick vi först en övergipande genomgång av Gotlands försvarshistoria från det den började med Gotlands Nationalbevärings tillkomst. Sedan tittade vi oss omkring i den stora magasinsbyggnadens tre våningar, fulla med föremål. Det var material som verktyg, kläder, köks och kommunikationsutrustning samt vapen, ja allt som tänkas kan ha använts förr inom försvaret. Det fanns även montrar med historiska föremål från Gotlands skytteförbund. Vi tittade även in i byggnaderna på sidan om med kanoner, stridsvagnar och flyg

Därefter var eftermiddagskaffe i museets kafeteria beställt. Tingstäde var sista stoppet och det återstod endast hemfärd efter en inte så lång men mycket givande och trevlig bussutflykt.

svante

Svante Petterssons Minnessten

 


Cykelutflykt 7 augusti.

 

På eftermiddagen dagen för cykelutflykten regnade det 10 m.m. men fram mot utsatt tid fagnade det upp och 7 personer samlades vid församlingshemmet för att cykla mot Lauks som var målet.

Här nedan några bilder från utflykten.

 

lauks1

Stopp vid svartkrutsskyttebanan där vi tittade på den fina stugan där.

 

lauks2

Vi cyklade på den gamla vägen till Hejnum och intill den hade Håkan röjt fram en gammal gravplats.

 

lauks3

Cykelturen gick sen vidare till norr om lauks där vi tittade på en gammal boplats.

 

 lauks4

Den medhavda kaffekorgen inmundigades vid det gamla Packhuset.

 


Trivselkvällen 22 juli.

 

Trivselkvällen såg ut att regna bort, men förberedelserna gjordes i alla fall, och tur var det för på den utsatta tiden avtog droppandet från skyn och i stället droppade besökarna in. Det var ca. 65 personer som trots det dåliga vädret kom för att lyssna till gruppen STRÄNG TAGET, och deras mysiga sång och musikkonst.

Här nedan några bilder från evenemanget.

 

publik

Publik.

 

 

servering

Servering av charolaisburgare med tillbehör.

 

 

 strangtaget 

STRÄNG TAGET spelade på, trots den något höga luftfuktigheten, och

Värmde publiken så de stortrivdes under sina paraply.

 


Slåtter av Mörby änge.

Slåttern av änget slutfördes lördagen 16 juli, även då var det tungt, det kom bara tre personer. Här en bild från middagspausen.

image002.jpg

  

Fagning av Mörby änge.

Fagningen var lite trög i år, det var bara 4 personer som hjälptes åt att räfsa ihop och köra bort kvistar och löv. Diskuterades att utföra fagningen på annan dag.


   


Sidans början                             Tillbaka                            Startsidan