Referat från verksamheterna 2010


Bussutflykt

Norrbys i Väte

 

Söndagen 5 september 2010 företog Fole och Lokrume hembygdsföreningar en gemensam bussutflykt till ”Sudret”. Färden gick på krokiga men vackra Gotlandsvägar. Första stoppet gjordes vid Norrbys i Väte, en Gotlandsgård från mitten av 1900 som nu ägs av Fornvännerna och sommartid är öppen som museum. Efter att tittat runt i huset inmundigades den medhavda kaffekorgen. Färden fortsatte sen till Lantbruksmuseet i Havdhem. Efter det guiden informerat om museet gick han runt och öppnade överallt och det var fritt att titta på egen hand. OJ vad grejer! Lunch var beställd på Folkeryds i Burgsvik och efter denna var ett besök vid Petes Minnesgård i Hablingbo inbokad. Efter det guiden informerat om gården var det även där fritt att på egen hand gå runt och titta i husen.

Otendag var beställt vid Petes och efter den avnjutits i trädgården där med sjöutsikt var det dags för hemfärd via den vackra Ekstakusten. Det var en trevlig dagsutflykt, i vackert sensommarväder, till några av Gotlands alla museum.

 


Sojdesjubileum

 

 

År 2000 gjorde Lokrume hembygdsförening den första sojdesbränningen i det nyrenoverade sojdet vid Haltarve. Med anledning därav, samt som ett Tack till alla som medverkat till en lyckad bränning 2010, arrangerade sojdeskommittén en grillkväll vid sojdet den 1 sept 2010.  Rune hälsade välkommen och tackade alla för ett gott jobb med sojdet och Jens rapporterade att tjäran höll bra kvalite. Mats och Rune grillade, och de 22 som hörsammat inbjudan lät sig väl smaka av hamburgarna med sedvanliga tillbehör. Det var en vacker sensommarkväll och mycket passande sjöngs ”Soli gynnar hälle”.

Klicka här för bilder från denna trevliga jubileumskväll.

 


Kyrkkaffe

 

 

Efter gudstjänsten i Lokrume Kyrka söndagen 22 augusti bjöd Lokrume hembygdsförening på kaffe. På grund av regnet så kunde borden inte dukas utomhus så istället blev det långbord under läktaren inne i kyrkan. Det gick bra det också, och det blev en stunds trevlig samvaro, där kaffet med tillbehör avnjöts av deltagarna livligt samspråkande.

 


Cykelturen.

 

Söndagen 8 augusti var det dags för hembygdsföreningens årliga cykeltur. Efter samling, denna gång vid idrottsplatsen, kl. 18:00 cyklades det i sakta mak i den ljuvliga sommarkvällen över Björnungs mot Fole och tillbaka till Sojdesplatsen vid Haltarve där bränning pågick. Där var borden uppsatta, grillen tänd och utflyktskommittén grillade korv. Det smakade bra efter den knappt milen långa cykelturen. Efter denna trevliga samvaro var det sedan fri hemfärd i sommarnatten.

 


Sojdesbränningen.

 

Några veckor försenat kom sojdesbränningen att bli ett lyckat projekt även denna gång.

Dock blev det inte den stora folkfest med Brändus Sväinpälsar som det var planerat. Vi hade nämligen eldningsförbud 23 juli fast det regnade. Det kanske var bysen som såg till att tändning inte blev av för att han var rädd om spelmännens instrument. Fredagen 6 augusti var emellertid eldning tillåten och sojdet tändes. Tändningskvällen blev lyckad fast underhållning saknades. Kommittén hade ordnat med förtäring och en tipspromenad och tändningskvällen kom ca. 75 besökare. Även de andra två dagarna som bränning pågick kom det många intresserade och tittade då och då, bl.a. en studiecirkel från sudret.

Bränningen gav 42 spannar tjära och 37 säckar grillkol.

 

 

 

 


Slåtter av Mörby änge.

Slåttern av änget slutfördes lördagen 17 juli. Som tur var, var en hel del redan slaget tidigare i veckan för redan vid middagstid började det regna. Tusen rosor till de medlemmar som tog hand om och såg till att änget även i år blev vårdat och vackert.

  

Fagning av Mörby änge.

St. Mörby  änge fagades på en vacker vårdag Det var 12 personer som hjälptes åt att räfsa ihop och köra bort kvistar och löv. Det var dock mycket blåsigt så kaffebordet sattes upp inne i ladan.

  Här några bilder från fagningen.


 

   


Sidans början                             Tillbaka                            Startsidan