Referat från verksamheterna 2009


Bussutflykten

 

Söndagen 6 september åkte Lokrume gemensamt med Fohle hembygdsförening på bussutflykt till Norra Gotland och Fårö. Det regnade på utfärden så kluckuti fick avnjutas inomhus i Bunge församlingshem. På Fårö besökte vi sedan Engelska Kyrkogården, Ryssnäs och Sveriges förmodligen enda vildväxande fikonträd. Ingemar Bergmans Grav besöktes. Utflyktens höjdpunkt var nog att vi fick en guidad visning av stugorna och vattenkällan vid Helgumannen. Efter Lunch på Ebbas Krog besöktes Ebbes Päls. Tillbaka på ”fasta landet” besöktes Bungemuseét där vi drack otendag och besökte Lokrumestugan. Därefter företogs hemfärden via Blå Lagunen och Fleringe. Alla var nöjda och belåtna med en mycket trevlig och innehållsrik dag.

 


Cykelutflykten

 

Söndagen den 16 augusti kl. 18:30 samlades 30 personer vid kyrkan i Lokrume för en cykeltur till Fole och Gudinge Produkter. Där fick vi guidning runt i den lilla senapsfabriken. Det var intressant att se maskinerna som användes för att framställa produkterna, 7 olika sorters senap, vinäger, oljor, 7 olika marmelader, tryffelsalt och saffranssalt, m.m. Vi hade även möjlighet att köpa produkterna.

Efter denna visning cyklades vidare till Foles sojdesplats där den medhavda kaffekorgen inmundigades. Kommittén hade ordnat en liten frågetävling och vinnarna fick ugnsbakat bröd i pris. Kommittén tackades för den trevliga utflykten och nöjda och glada cyklade vi hem till Lokrume i den varma och sköna sommarkvällen.  

 


Kyrkkaffe

 

Efter Gudstjänsten söndagen 9 augusti bjöd hembygdsföreningen i Lokrume på kaffe.

Det var på en stilla och varm sensommardag som kyrkobesökarna fick avnjuta kaffet i skuggan under träden på den fina rastplatsen invid kyrkan.

 


Kultur & Trivselkväll

av Lokrume Hembygdsförening arrangerade kultur och trivselkvällen den 24 juli blev en lyckad och trivsam kväll. Vädergudarna var mot alla odds med på noterna och kvällssolen silade in hela kvällen mellan trädstammarna, till den lilla sojdesplatsen där den ligger i sin öppna glänta omgiven med höga lärkträd som nästan ger ett katedralliknande intryck med dess höga väggar runtomkring.

Kvällen började 19:00 med en liten tippstävling och en mindre utställning av gamla verktyg och bruksföremål. Hembygdsföreningens ordf. Rune Skoglund hälsade sedan välkommen till maten som bestod av kalkon med potatissallad, grönsaker och dricku.

Efter maten höll Jens Pettersson en liten föreläsning där han klargjorde hela förloppet för en lyckad sojdesbränning, från insamlingen av stubbar till smaitning, tändning samt att bysen hade sin roll i sammanhanget.

Därefter vidtog kvällens höjdpunkt nämligen en hel timmes underhållning med Berra Alvengren som verkligen kan konsten att trollbinda  publiken med sina skrönor och sin sång, ibland till gitarr och ibland till dragspel.

Det var ca. 90 personer som efter en lyckad kväll gick den lilla stigen hemåt från Sojdesgläntan vid Haltarve i Lokrume.   


Slåtter St. Mörby änge

 

Den 18 juli slutfördes slåttern av Mörby änge. Stort tack till alla medverkande.

Nedan en bild från kaffepausen.

 

 

  

Fagning av Mörby änge.

På en av vårens vackraste dagar fagades St.Mörby änge. Det var 16 personer som hjälptes åt att räfsa ihop och köra bort kvistar och löv.

Här några bilder från en av pauserna.


 

   


Sidans början                             Tillbaka                            Startsidan