Referat från verksamheterna 2007

 

Bussutflykten

Lokrume och Fohle Hembygdsföreningar ordnade en gemensam bussutflykt till mellersta Gotland den 26 augusti. Det var 30 personer som deltog i den mycket trevliga utflykten. Efter det kluckuti hållits vid Järnåldersbyn i Sjonhem besöktes Cedergrens orgelmuseum i Vänge. Därefter var det Lunch på Ekängens restaurang i Garda. Därefter gick färden på vackra vägar tvärs över Gotland till Fardhem där Repslageriet Beck & Rep besöktes. Färden fortsatte sedan till Sanda. Där besökte vi vattensågen där Ove Norragård guidade. Han berättade historien om vattensågen och vi gick runt och tittade på allt. Den ligger mycket vackert och vi tittade även runt i det gamla bulhuset strax intill. Dagen avslöts med otendag vid Botvide.

Klicka här för bilder från bussutflykten


 

Cykelutflykten

Söndagen 19 augusti gick Cykelutflykten av stapeln. Efter samling vid kyrkan cyklades det till Svartkrutsbanan vid Lauks. Där hade kommittén ordnat en klurig tipspromenad med godis till alla i priser. Nämnas kan att vi där fann Sveriges största skalbagge en stor vedbock eller ”Smedbock” som den också kallas. Efter det den medhavda kaffekorgen avnjutits i trevlig samvaro, cyklades det sedan hemåt i den varma sommarkvällen.


Kyrkkaffe

 

Söndagen 5 augusti efter Gudstjänsten bjöd Lokrume hembygdsförening på kyrkkaffe.

Det var ca. 25 kyrkobesökande som trivdes i det vackra vädret på den lilla ängen vid rastplatsen utanför kyrkan.


Trivselkvällen

Tipspromenad i Kvällssol

Trivselkvällen blev även denna gång en lyckad festlighet där vädrets makter bjöd på en varm och solig sommarkväll, trots ett grått och regnigt väder tidigare på dagen. En tipspromenad där frågorna handlade om Linné och hans resa till Gotland  inledde kvällen, och sedan bjöds på musikunderhållning, kaffe med dopp samt grillad korv och dryck. Allsångshäften fanns att tillgå så publiken kunde sjunga med till många av sångerna.

 

Klicka här för bilder från trivselkvällen


Slåttern

Slåttern av änget slutfördes som planerat den 21 juli.  Bilden ovan är tagen när allt var klart och hembygdsföreningen bjöd på korv och dryck.


Fagningen

Änget vid St. Mörby fagades 1 maj i vackert vårväder. Det gick bra även denna gång, med 18 deltagare, och särskilt glädjande var att så många nyinflyttade Lokrumebor mötte upp

Det gick dock inte att bränna riset och löven i år heller eftersom vinden låg på rakt mot intilliggande bebyggelse. Det forslades bort till norr om änget för att brännas senare vid lämpligt tillfälle.


En bild från kaffepaus i arbetet. Tavlan under fönstret på bilden är en belöning av Hembygdsförbundets Ängskommitté, för tio års skötsel av St. Mörby änge, Staffan Rosvalls litografi med sankt pers nycklar.

 


Sidans början                             Tillbaka                            Startsidan