image002


 


Bussutflykt

Lördagen 31 augusti var det dags för Lokrume och Fohle hembygdsföreningars årliga bussutflykt. Denna gång var det delar av Norra Gotland som besöktes. Färden startade vid niotiden i Fole och efter det hämtades Lokrumedeltgarna och färden fortsatte över vackra Hejnum socken till Kutkäldu i Tingstäde där vi fick göra en morronpromenad från Vestrisvägen ner till denna vackra plats. Därefter var det dags för ”kluckti” och vi körde till Polhemsgården där vi avnjöt den medhavda kaffekorgen. Sedan gick färden till Lärbro Bygdemuseum där guidad tur var beställd. Vi fick veta allt om hur detta museum kommit till och guiderna informerade om föremålen i de båda avdelningarna. Ena avdelningen handlade om hantverk och kultur och den andra om fordonsutvecklingen under 1900-talets första hälft. Efter detta intressanta besök var det dags för lunch som var beställd hos Lärbro Café och Bar. Sedan fortsatte färden till vackra Hallshuk. Även där var guidning vidtalad och vi tog plats i Hallshuk Kapell, ett gammalt fiskekapell med anor från 1600-tal och vi fick veta hela historien om kapellet.  Efter detta mycket intressanta besök i Hall hade det blivit dags för otendag som var beställd hos Stenkyrka Mejeri som numera är Hotell och restaurang. Där serverades kaffe och tårta och ägaren underhöll även med några historier från sina tidigare år.

Därefter återstod endast hemfärden till respektive socken och de 31 deltagarna var överens om att det varit en mycket trevlig utflykt.

Nedan några bilder från utflykten.

 

Kutkäldu

 

Kluckuti

 

Information om museet

 


Bygdemuseum fordon

 

Hantverk

 

Kapellet Hall

 

Otendag Stenkyrka

 


 

Kyrkkaffe

Efter Högmässan i Lokrume Kyrka Söndagen 11 augusti bjöd Lokrume Hembygdsförening på smörgås, kaffe och te.

Här några bilder från den trevliga samvaron.

 

 


Cykelutflykt 2019

Söndagen 4 augusti arrangerades en cykeltur till grannsocknen Hejnum. Efter samling vid lokrume kyrka kl.16:00 cyklades mot Hejnum och första stoppet gjordes vid Hejnumgränsen där en stor gråsten på några kubik markerar. Sen rullades vidare för att titta på den gamla gårdsporten vid Riddare i Hejnum. Sen stod en stor tall med ca. 3 meter i omkrets på tur. Sen cyklades vidare på vägen förbi Rings och till Bjers där en välbehållen tröskvandring fanns att se på och förundras över. Alla var nu kaffesugna och det cyklades till det gamla prästänget som nu heter Högården. Det är ett vackert änge som hävdas och det blev en toppenkaffestund vid bulhuset där.

Nedan några bilder från cykelturen.

 

Stoppet vid gränsen

 

Riddareporten

 

drivaxeln till tröskan från vandringen

 

Fjorton personer njöt av kaffestunden i Högården.

 


Trivselkväll 2019

 

Lokrume hembygdsförening arrangerade en trivselkväll den 26 juli. Detta år vid medeltidshuset och gårdskorset vid Lauks. Det var en underbar afton efter en av sommarens varmaste dagar.

 Kvällen började kl. 19:00 med en tipspromenad som innehöll många kluriga lokala frågor. Därefter kunde de 83 besökande njuta av hamburgare och DAN u KJELL som för kvällen ställde upp med en hel kvintett och bjöd på sina härliga gotlandslåtar. Efter kaffepausen fortsatte Dan u Kjell underhålla till långt efter solens nedgång och ingen lämnade förrän de spelat sista låten och några extranummer. 


Slåtter 2019

 

Änget slaget och höet väntar på att forslas bort

 

Kaffepaus vid slåttern


     Sidans början                        Tillbaka

                            Startsidan